SYDNEY - De aandelenkoersen van enkele mijnbouwgiganten zijn maandag fors gedaald door plannen van de Australische overheid om de ''superwinsten'' van de bedrijven extra te belasten.

Rio Tinto verloor op de beurs in Sydney meer dan 4 procent aan marktwaarde, BHP Billiton zag zijn beurskoers 3 procent wegzakken.

De Australische premier Kevin Rudd kondigde zondag aan dat bedrijven die grondstoffen winnen, te maken krijgen met een belasting van 40 procent op bedragen die zij verdienen bovenop rendementen die gangbaar zijn bij investeringen. De nieuwe belasting zou in juli 2012 moeten ingaan.

Verkiezingen

Het is nog helemaal niet zeker dat de belastingmaatregel wordt ingevoerd. Rudd lijkt met het voorstel te dingen naar de gunsten van de Australische bevolking, die volgend jaar een nieuw parlement moet kiezen.

Volgens Rudd hebben mijnbouwbedrijven de afgelopen tien jaar hun winst met meer dan 80 miljard Australische dollar (56 miljard euro) zien stijgen, terwijl het Australische volk daarvan maar 9 miljard dollar (ruim 6 miljard euro) heeft teruggezien.