AMSTERDAM - Gesteund door sterke cijfers over de Amerikaanse economie, zijn de Europese beurzen maandag met winst gesloten. Op het Damrak wisten beleggers de verliezen van eerder op de dag aan het eind van de middag van de borden.

De AEX-index won 1,03 punten, ofwel 0,3 procent, tot 346,94 punten. De MidKap-index sloot met een klein verlies van 0,1 procent op 564,35 punten. De graadmeters van Parijs en Frankfurt plusten 0,3 en 0,5 procent. De handel op de Londense beurs was beperkt in verband met een nationale feestdag.

De beurzen waren de handel maandagochtend in mineur begonnen. Beleggers leken weinig vertrouwen te hebben in het steunplan van 110 miljard euro voor Griekenland. De lauwe reactie was onder meer te zien in de ontwikkeling van de koers van de euro. Aanvankelijk koerste de Europese munt hoger na onthulling van de redding.

De winst verdampte maandag echter snel. De euro stond aan het eind van de handel op 1,3165 dollar, tegen 1,3235 dollar aan het eind van de handel vrijdag.

Groei

In de sterke Amerikaanse macrocijfers en hogere openingen op Wall Street zagen beleggers echter reden voor hernieuwd optimisme. Uit de stand van de ISM-index, een maandelijkse graadmeter van de Amerikaanse productiesector, bleek dat de sector voor de negende maand op rij is gegroeid.

De index bereikte de hoogste stand sinds juni 2004. Uit cijfers van het ministerie van Handel bleek dat de consumptie in de VS in maart met 0,5 procent is toegenomen.

TNT

Post- en pakketbedrijf TNT publiceerde maandag cijfers over het eerste kwartaal. Het concern zag de omzet en het bedrijfsresultaat stijgen, maar bleef met de resultaten achter bij de verwachtingen van analisten. Het aandeel sloot 0,4 procent lager.

Logistiek dienstverlener HES Beheer meldde in de middag een stijging van de nettowinst en zei te verwachten dat de winst in 2010 het recordresultaat van 2009 gaat overtreffen. Het aandeel koerste hierna 6,2 procent hoger.

Biotech

Het aandeel van biotechnologiebedrijf OncoMethylome schoot omhoog nadat het bedrijf goede resultaten van een studie naar testen voor het opsporen van darmkanker had gepresenteerd. Het aandeel won 41,5 procent.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder en kostte aan het eind van de handel 86,65 dollar.