HOOFDDORP - Post- en pakketbezorgbedrijf TNT heeft in het eerste kwartaal van dit jaar geprofiteerd van het herstel van de wereldeconomie. Door het aantrekken van de internationale handel steeg vooral het expressvervoer, zo maakte het bedrijf maandag bekend.

TNT vervoerde in de eerste drie maanden van het jaar ruim 10 procent meer pakketten over de weg en ruim 22 procent meer door de lucht dan een jaar eerder.

Daarmee kwamen de vervoerscijfers van de pakjesdivisie (Express) alweer redelijk dicht in de buurt van die van het eerste kwartaal van 2007, toen TNT nog geen last had van de internationale recessie.

Kwetsbaar herstel

De omzet van Express was uiteindelijk ruim 9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2009, toen het internationale vervoer sterk achteruitging door de economische crisis. TNT verwacht dan ook dat de resultaten van Express dit jaar aanzienlijk beter zullen zijn dan in 2009.

Volgens topman Peter Bakker is het herstel van de economie echter nog kwetsbaar. Omdat de prijzen van het expressvervoer door de sterke internationale concurrentie nog altijd dalen, is het volgens hem van het grootste belang scherp op de kosten van het bedrijf te blijven letten.

Geadresseerde post

De omzet van de postdivisie was in het eerste kwartaal ongeveer even hoog als een jaar eerder. Dat kwam vooral door groei in het buitenland en door nieuwe activiteiten, zoals de bezorging van goederen die via internet worden besteld.

De hoeveelheid geadresseerde post daalde echter net als een jaar eerder met bijna 10 procent.

Beursgang

TNT kondigde begin april aan de postdivisie dit jaar los te maken van de rest van het bedrijf, om een eventuele verkoop of beursgang van het onderdeel mogelijk te maken. Op dit moment probeert het bedrijf te bepalen op welke onderdelen van het bedrijf die zogenoemde 'carve out' betrekking heeft.

Volgens financieel directeur Henk van Dalen worden hierbij goede vorderingen gemaakt, maar is het nog niet duidelijk welke oplossing uiteindelijk voor het postbedrijf wordt gekozen. ''We moeten eerst ons huiswerk doen, daarna is het tijd voor verdere stappen'', aldus Van Dalen.

Winst

Door de sterke prestaties van de Express-afdeling nam het bedrijfsresultaat van TNT, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten, werkdagen en eenmalige posten, met ruim 28 procent tot 213 miljoen euro. De winst die toekomt aan de aandelhouders steeg met bijna 87 procent tot 143 miljoen euro.

De berichten van TNT werden op de beurs lauw ontvangen. In de eerste minuten van de handelsdag stond het aandeel in de plus, na twee uur handel noteerde TNT echter bijna 2 procent lager op 22,64 euro.