LONDEN - De schade die de Britse oliemaatschappij BP lijdt als gevolg van het olielek in de Golf van Mexico loopt snel op. Het kost het bedrijf al 100 miljoen dollar (75 miljoen euro) om een nieuwe bron te slaan om de lekkende te ontlasten. Dat zei een woordvoerder van BP zaterdag.

In de eerste dagen ging BP ervan uit dat het 6 miljoen dollar per dag kwijt was aan het bestrijden van de olievlek. ''Dat bedrag is nu al meer'', zei de woordvoerder zonder een exact bedrag te kunnen noemen.

Verder zet de maatschappij onder meer robots in om te proberen het lek te stoppen en bestudeert ze de mogelijkheid om een soort koepel over het olielek te zetten. Allemaal opties die ook miljoenen kosten.

Het lek heeft geen gevolgen voor de productie van BP. ''De bron werd nog niet geëxploiteerd.'' BP pompt dagelijks 400.000 vaten olie op uit de Golf van Mexico.

Reputatie

De olievervuiling in de Mexicaanse Golf dreigt de reputatie van het Britse concern BP ernstige schade toe te brengen. Het is niet de eerste keer dat een ongeluk het bedrijf, dat met Exxon Mobil en Shell tot de grootste energieconcerns in de wereld behoort, een slechte naam bezorgt.

In maart 2005 kostte een explosie in een raffinaderij van BP in de Amerikaanse staat Texas vijftien personeelsleden het leven. De Amerikaanse autoriteiten legden het concern vorig jaar oktober een recordboete van 87 miljoen dollar (ruim 65 miljoen euro) op, omdat het afspraken over verbetering van de veiligheid bij de installatie in Texas niet was nagekomen. Aan familieleden van de doden en de 170 gewonden betaalde het concern ongeveer 2 miljard dollar.

In 2006 leidde een kapotte pijplijn van BP in Alaska tot grote schade voor het milieu. Vorig jaar kwam het bedrijf opnieuw in het nieuws. Toen kwamen zestien werknemers van een olieplatfom voor de Schotse kust om door een helikopterongeluk.

BP heeft ongeveer 80.000 werknemers. Het concern bezit meer dan 22.000 tankstations en is in dertig landen actief. De afgelopen jaren heeft het bedrijf meer dan 18.000 banen geschrapt.