NEW YORK - De aandelenmarkten in New York noteerden vrijdag stevige verliezen. De aankondiging dat de Amerikaanse justitie een strafrechtelijk onderzoek instelt naar zakenbank Goldman Sachs drukte zwaar op de graadmeters.

Ook waren beleggers teleurgesteld door de licht tegenvallende cijfers over de groei van de Amerikaanse economie.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde vlak voor sluiting van de handel een verlies van 1,0 procent op 11.058 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 1,3 procent tot 1191 punten. De technologiebeurs Nasdaq liet een daling zien van 1,6 procent op 2473 punten.

Goldman Sachs

Het nieuws over Goldman Sachs kwam hard aan bij beleggers. De zakenbank ligt al enige tijd onder vuur op verdenking van fraude tijdens de economische crisis. De koers van het aandeel kelderde 8,8 procent. De financiële index van de S&P verloor 1,8 procent.

Een tegenvallend economisch groeicijfer droeg ook niet bij aan een positief sentiment. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal op jaarbasis met 3,2 procent, terwijl op 3,4 procent was gerekend.

In het vierde kwartaal groeide de economie nog met 5,6 procent. President Obama verklaarde dat de Amerikaanse economie er nu veel beter voor staat dan een jaar geleden, maar dit kon het tij niet keren.

Bestedingen

De consumentenbestedingen namen in de Verenigde Staten het afgelopen kwartaal wel flink toe met 3,6 procent tegen 1,6 procent in het vierde kwartaal van 2009. De consumentenuitgaven zijn goed voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie.

Olieconcern Chevron kwam met goede kwartaalresultaten. Het concern maakte bekend dat de winst in het eerste kwartaal is gestegen tot 4,55 miljard dollar van 1,84 miljard dollar een jaar eerder. De omzet klom met 34 procent tot 46,7 miljard dollar. Het aandeel noteerde niettemin een verlies van 0,2 procent.

Aandelen McAfee tuimelden 11,2 procent, een dag nadat de producent van antivirus-software had gezegd dat de herstelkosten van een foute update het tweedekwartaalresultaat zullen drukken.