AMSTERDAM - De AEX-index in Amsterdam is vrijdag na een rustige handelsdag vanwege Koninginnedag met verlies gesloten.

Beleggers waren teleurgesteld door de licht tegenvallende cijfers over de groei van de Amerikaanse economie en de daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De AEX stond bij het slot op een verlies van 2,55 punten (0,7 procent) op 345,91 punten. De MidKap voor middelgrote fondsen steeg 1,96 punten (0,4 procent) tot 565,10 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 0,6 procent. Londen zakte 1,1 procent.

Amerikaanse economie

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal op jaarbasis met 3,2 procent, terwijl op 3,4 procent was gerekend. In het vierde kwartaal groeide de economie nog met 5,6 procent.

Het consumentenvertrouwen in de VS dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan nam in april af vergeleken met een maand eerder. Amerikanen maken zich zorgen over het trage herstel van de economie.

Randstad

Een sterke daler in de AEX was uitzender Randstad met een verlies van 3,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal daalde 3,2 procent en elektronicaconcern Philips koerste 2,5 procent omlaag. Baggeraar Boskalis won 2,1 procent.

Detailhandelaar Macintosh was een stijger bij de kleinere fondsen (plus 3,2 procent). Topman Frank De Moor liet zich positief uit over de verwachtingen voor de rest van het jaar.

Schuldencrisis

Duitse en Franse banken hadden nog steeds last van de onrust rond Griekenland. Zij bezitten veel Griekse staatsleningen. Deutsche Bank daalde 2,2 procent en Commerzbank zakte 1,5 procent. Crédit Agricole verloor 2,5 procent en Société Générale leverde 1,6 procent in.

In Londen verloor olieconcern BP 1,5 procent. Het bedrijf zei schadevergoedingen te zullen betalen voor de milieuschade die is veroorzaakt door de olieramp in de Golf van Mexico.

De euro noteerde 1,3300 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag was de euro 1,3235 dollar waard.