NEW YORK - Op de aandelenbeurzen in New York was optimisme donderdag troef. De koersen gingen flink omhoog nadat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, had gezegd dat het beter gaat met de economie.

Beleggers zijn ook minder bang voor een schuldencrisis in de eurozone nu een financieel hulpplan voor Griekenland slechts een kwestie van dagen lijkt.

De Dow-Jonesindex stond bij sluiting van de handel 1,1 procent hoger op 11.167,32 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 1,3 procent op 1206,77 punten en technologiebeurs Nasdaq boekte een winst van 1,6 procent tot 2511,92 punten.

Arbeidsmarkt

Woensdag vond Wall Street al de weg omhoog toen de Fed naar buiten kwam met goed nieuws over de arbeidsmarkt en de aantrekkende economie, terwijl de rente voorlopig op het huidige lage niveau zal blijven. Ook de Griekse schuldenkwestie lijkt voorlopig in bedwang nadat de contouren voor een reddingsplan dichterbij komen.

Ook kwamen weer enkele grote bedrijven met goede resultaten. Onder meer creditcardmaatschappij Visa rapporteerde woensdag nabeurs meevallende cijfers over het eerste kwartaal. Het aandeel stond echter 0,7 procent lager op 92,99 dollar, na maandag even zijn hoogste koers ooit te hebben aangetikt op 97,14 dollar.

Goede resultaten

Unilever-branchegenoot Procter & Gamble kwam in de Verenigde Staten met beter dan verwachte resultaten. Unilever zelf werd op de Europese beurzen beloond voor het eveneens sterke eerste kwartaal. Procter & Gamble noteerde een verlies van 1,5 procent.

Oliegigant Exxon Mobil profiteerde van de sterke stijging van de olieprijs. Het bedrijf zag het eerste kwartaal de nettowinst met 38 procent stijgen tot 6,3 miljard dollar. De omzet steeg met 41 procent. Beide cijfers waren echter lager dan verwacht. Het fonds noteerde een verlies van 0,8 procent.

Een opvallende stijger was Palm. De producent van mobiele telefoons zag de koers ruim 25 procent stijgen nadat computermaker Hewlett-Packard had aangekondigd het bedrijf te kopen voor 1,2 miljard dollar. HP zelf gleed 0,8 procent weg.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3229 dollar tegen 1,3235 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.