IRVING - De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil heeft in de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd van de forse stijging van de olieprijs.

De nettowinst steeg met 38 procent tot 6,3 miljard dollar (4,75 miljard euro) vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte het concern donderdag bekend.

De winst per aandeel kwam uit op 1,33 dollar. Dat is lager dan verwacht. Analisten gingen uit van een winst per aandeel van 1,41 dollar. De omzet steeg met 41 procent tot ruim 90 miljard dollar (67,9 miljard euro). Hier werd gerekend op 96,4 miljard dollar.

Prijs

De olieprijs is ten opzichte van een jaar eerder bijna verdubbeld tot boven de 84 dollar per vat. De olie- en gasproductie van ExxonMobil steeg in het afgelopen kwartaal met 4,5 procent.

De Amerikaanse branchegenoot ConocoPhillips liet donderdag weten dat de winst in het eerste kwartaal is gestegen tot 2,1 miljard dollar (1,6 miljard euro) van 800 miljoen dollar een jaar eerder. De winst per aandeel exclusief buitengewone posten bedroeg 1,47 dollar. Hier werd door analisten gerekend op 1,38 dollar.

ConocoPhilips

De olie- en gasproductie van ConocoPhillips nam, anders dan die van ExxonMobil, in het afgelopen kwartaal af. De productie kwam uit op 1,83 miljoen vaten per dag tegen 1,93 miljoen per dag een jaar eerder.