ALMERE - Een snelle opsplitsing van ASM International (ASMI) lijkt voorlopig van de baan. De toeleverancier aan de chipindustrie wil de discussie met aandeelhouders hierover uitstellen tot de aandeelhoudersvergadering in 2012.

Beleggers reageerden donderdag teleurgesteld, het aandeel verloor ongeveer 6 procent op de beurs in Amsterdam.

ASMI zag de vraag in het afgelopen kwartaal toenemen en boekte voor het eerst in anderhalf jaar weer winst.

De al jaren verliesdraaiende front-end divisie, die machines maakt voor de beginfase van halfgeleiderproductie, wist het verlies te beperken tot 18,6 miljoen euro tegen een verlies van 33,8 miljoen euro in het kwartaal ervoor.

Herstel

ASMI stelde donderdag dat de divisie meer tijd nodig heeft om volledig te kunnen herstellen. Het bedrijf beloofde in 2008 de discussie over opsplitsing tijdens de aandeelhoudersvergadering op 20 mei op de agenda te zetten.

Het management van ASMI twist al jaren met enkele opstandige aandeelhouders over de toekomst van het bedrijf. ASMI zou al jaren ondergewaardeerd zijn op de aandelenbeurs door de frond-enddivisie, het verliesgevende deel van het bedrijf. Het winstgevende onderdeel van ASMI is ASM Pacific Technology, waarin ASMI een belang heeft van 53 procent.