AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is donderdag weer wat hersteld van de verliezen eerder deze week. De zorgen over de schuldenproblematiek in verscheidene Europese landen verdwenen even naar de achtergrond door een stroom aan bedrijfsresultaten.

De AEX-index won 3,91 punten (1,1 procent) op 348,46 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen steeg 4,39 punten (0,8 procent) tot 563,14 punten. De aandelenmarkten in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 0,6 tot 1,4 procent.

De fabrikant van levensmiddelen en schoonmaakproducten Unilever kwam voorbeurs met cijfers over het eerste kwartaal. De volumes stegen met 7,6 procent en de omzet nam met 6,7 procent toe. De nettowinst klom met 31 procent tot ruim 1 miljard euro. De cijfers waren beter dan verwacht en het aandeel steeg 3,2 procent.

Wessanen

Levensmiddelenconcern Wessanen won 8,8 procent. Het bedrijf leed in het eerste kwartaal weliswaar een nettoverlies van 4,8 miljoen euro, maar dat was een stuk minder dan verwacht. Diervoeder Nutreco verhoogde zijn winstverwachtingen voor heel 2010 en won 0,5 procent.

AkzoNobel profiteerde van de goede cijfers en vooruitzichten van de Duitse branchegenoten BASF en Bayer en noteerde 3,6 procent hoger. DSM won 1,1 procent.

Stijgers

Andere opvallende stijgers in de AEX waren verzekeraar Aegon (plus 3,5 procent), de producent van navigatieapparatuur TomTom (plus 4 procent) en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM (plus 3,3 procent).

Staalconcern ArcelorMittal viel echter uit de toon met een koersverlies van 1,2 procent. Het bedrijfsresultaat van 1,9 miljard dollar was lager dan analisten hadden voorspeld.

ASMI

De toeleverancier aan de chipindustrie ASMI boekte over de afgelopen drie maanden voor het eerst in anderhalf jaar winst. Toch waren beleggers niet onder de indruk en het fonds daalde 2,9 procent. Branchegenoot Besi verloor 4,6 procent.

De handel in Europa kreeg tegen het einde van de ochtendhandel ook een positieve impuls door de bekendmaking van een meevallend cijfer over het vertrouwen van consumenten en producenten in de economie van de eurozone.

Euro

De euro herstelde iets van de waardedalingen eerder deze week en noteerde 1,3235 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag was de euro 1,3140 dollar waard.