UTRECHT - Voedingsmiddelenproducent Wessanen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder verlies geleden dan verwacht. De omzet kwam iets beter uit dan vorig jaar, zo bleek uit de kwartaalcijfers die het bedrijf donderdag presenteerde.

De omzet van Wessanen steeg in de eerste drie maanden van het jaar met ruim 4 miljoen euro tot 172,6 miljoen euro.

Het nettoverlies kwam uit op 4,8 miljoen euro. Dat is 1,5 miljoen euro meer dan in het eerste kwartaal van 2009, maar een stuk minder dan de 7 miljoen euro die analisten hadden voorspeld.

Volgens interim-topman Frans Koffrie waren de omstandigheden voor het bedrijf, bekend van merken als Zonnatura en Beckers, ook in de eerste maanden van 2010 moeilijk. Wessanen had volgens hem last van het lage consumentenvertrouwen, hevige concurrentie en aanhoudende druk van huismerkartikelen.

Analistenverwachting

Wessanen haalde een positief bedrijfsresultaat (ebit) van 6,4 miljoen euro. Dat was ruim twee keer zo hoog als de gemiddelde analistenverwachting en een aanzienlijke verbetering van het negatieve resultaat van bijna 1 miljoen euro uit de eerste drie maanden van 2009.

Wessanen noemt 2010 ''een jaar van investeringen''. Vanaf 2011 wil het bedrijf naar eigen zeggen profiteren van de gezonde vooruitzichten voor de markt voor biologische voedingsproducten. De groei moet dan minstens even hoog zijn als gemiddeld in de markt.

Verkoop

Wessanen wil koploper worden op het gebied van biologische voeding en stootte daarom afgelopen jaar de helft van het bedrijf af.

Dankzij die verkopen en de aandelenemissie die in maart werd uitgevoerd, daalde de nettoschuld van Wessanen van 175 miljoen euro in het laatste kwartaal van vorig jaar tot 66 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2010.