LONDEN - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar vermoedelijk voor het laatst profijt gehad van de grote vraag naar griepvaccins.

Diverse overheden bestelden vaccins tegen de Mexicaanse griep, die volgens voorspellingen zou ontaarden in een pandemie.

Doordat de zaak met een sisser afliep, kregen vaccinleveranciers als GSK de afgelopen maanden vrijwel geen nieuwe orders meer. De opbrengsten uit de grote bestellingen in de aanloop naar de winter zijn verwerkt in de eerstekwartaalcijfers.

Winst

GSK haalde een winst van 1,34 miljard pond sterling (1,54 miljard euro) tegen een winst van 1,13 miljard pond in het eerste kwartaal van 2009. De omzet steeg van 6,8 miljard pond tot 7,4 miljard pond (8,5 miljard euro). Zonder de inbreng van de vaccinverkopen zou de omzet met slechts 4 procent zijn gestegen, aldus het bedrijf.

GSK verwacht nauwelijks last te hebben van de hervorming van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten. Het bedrijf zegt de negatieve effecten op de resultaten, bijvoorbeeld door lagere vergoedingen voor medicijnen, al in het eerste kwartaal te hebben gecompenseerd.