HEERLEN - Chemie- en farmacieconcern DSM heeft in het eerste kwartaal van 2010 de omzet fors zien stijgen. Een belangrijk deel van de omzetgroei kwam uit China, zo bleek bij de presentatie van de kwartaalcijfers van DSM over de eerste maanden van dit jaar.

De omzet van DSM groeide tot 2,09 miljard euro van 1,69 miljard euro in dezelfde periode in 2009. Circa een derde van de groei is behaald in China, zo liet financieel topman Rolf-Dieter Schwalb weten. DSM denkt in heel 2010 1,5 miljard dollar (1,13 miljard euro) aan omzet in China te genereren.

De omzetgroei in China is voornamelijk te danken aan de tak Material Sciences. Ook voeding doet het erg goed in China, aldus een DSM-woordvoerder.

Markt

Vrijwel alle resultaten van DSM over het eerste kwartaal liggen flink boven de verwachtingen van analisten. Het concern profiteerde van verbeterde marktomstandigheden ''in de meeste regio's en eindmarkten'', meldde het bedrijf.

Topman Feike Sijbesma sprak zijn vertrouwen uit dat 2010 een goed jaar wordt voor DSM. Hij gaf echter geen richtcijfers voor de winst of omzet. ''Er blijven onzekerheden wat betreft de economische vooruitzichten op de middellange termijn'', aldus Sijbesma.

Resultaat

Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg van 44 miljoen euro vorig jaar naar 196 miljoen euro. Analisten hadden een resultaat van 157 miljoen euro verwacht. De nettowinst lag met 130 miljoen euro ook ver boven de verwachting (95 miljoen euro). De nettowinst voor bijzondere posten bedroeg 144 miljoen euro.

Alle resultaten, behalve de nettowinst, en verwachtingen gelden voor de voortgezette activiteiten. DSM kondigde in maart de verkoop aan van de onderdelen Agro en Melamine. De verkoop past in de transformatie van een traditioneel chemiebedrijf naar een fijnchemie- en 'lifescience'-bedrijf die DSM de afgelopen jaren trachtte te realiseren, liet Sijbesma woensdag weten.

Nutrition

Het sterke bedrijfsresultaat van DSM wordt gedragen door het voedingscluster Nutrition, dat een resultaat behaalde van 138 miljoen euro. Maar ook de divisies binnen de tak Material Sciences presteerden beter dan verwacht.

Sijbesma sprak van een ''sterk herstel''. Het bulkchemiecluster Base Chemicals behaalde een bedrijfsresultaat van 18 miljoen euro. Analisten verwachtten 3 miljoen euro.

Pharma

De divisie Pharma bleef een zwakke broeder bij DSM. De divisie rondde het eerste kwartaal af met een bedrijfsresultaat van 1 miljoen euro tegen een verwachting van 5 miljoen euro. Dat is volgens DSM te wijten aan de lagere omzet en een ongunstige mix van producten.

Vooralsnog ziet DSM op de korte termijn weinig verbetering voor Pharma. Het cluster heeft ''een paar moeilijke kwartalen voor de boeg'', zo liet Sijbesma weten. De winst van Pharma komt dit jaar waarschijnlijk lager uit dan in 2009.

Analisten toonden zich enthousiast over de cijfers van DSM. Beleggers, in mineurstemming door de Griekse schuldenproblematiek, waren dat minder. DSM noteerde na de middag 2,3 procent lager.