AMSTERDAM - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met stevig verlies gesloten. De aanhoudende onrust rond de Griekse schuldenperikelen bleef het sentiment onder druk zetten. De koersverliezen liepen in de loop van de handel wel wat terug.

De AEX sloot met een verlies van 4,57 punten (1,3 procent) op 344,55 punten. Aan het einde van de ochtendhandel liet de hoofdgraadmeter nog een verlies zien van 1,8 procent. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 13,63 punten (2,4 procent) tot 558,75 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 1,5 procent. Londen verloor 0,3 procent.

Woensdag werd bekend dat het steunpakket voor Griekenland de komende drie jaar kan oplopen tot 120 miljard euro. Er werd zelfs een bedrag genoemd van 135 miljard euro.

S&P

Dinsdag verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Athene tot 'junkstatus' omdat er grote twijfels zijn of het land ooit aan zijn schuldverplichtingen zal kunnen voldoen. Ook de kredietwaardigheid van Portugal werd verlaagd. Dat vergrootte de angst dat de schuldencrisis uitzaait naar andere Europese landen.

De Europese financiële sector werd flink getroffen door de onrust over Griekenland. Beleggers vrezen dat banken zullen moeten afschrijven op Griekse staatsobligaties. ING daalde 3,9 procent en SNS Reaal zakte 4,8 procent.

Het Duitse Commerzbank verloor 2,4 procent en het Franse Crédit Agricole leverde 3,4 procent in. Franse en Duitse banken bezitten veruit de meeste Griekse staatsleningen.

Griekenland

Beleggers op het Damrak werden naast de onheilstijdingen over Griekenland woensdag getrakteerd op een grote hoeveelheid kwartaalcijfers. Olieconcern Shell liet weten dat de winst in het eerste kwartaal met 48 procent is gestegen tot 4,9 miljard dollar. Dat is veel beter dan verwacht en het aandeel steeg 1,6 procent.

Ook chemie- en farmacieconcern DSM kwam met meevallende cijfers. Beleggers waren echter minder onder de indruk en DSM verloor 1,4 procent. Branchegenoot AkzoNobel daalde 2,5 procent.

Beter Bed

Beddenspecialist Beter Bed publiceerde eveneens goede kwartaalcijfers, maar kon daarvan niet profiteren. Het aandeel verloor 8,6 procent.

De euro had ook last van de zorgen over Griekenland. De eenheidsmunt noteerde 1,3140 dollar tegen 1,3250 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.