DEN HAAG - Shell heeft de winst in het eerste kwartaal van dit jaar flink weten op te voeren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De winstgroei van 48 procent was onder meer te danken aan hogere energieprijzen en kostenbesparingen. Dat heeft het olie- en gasconcern woensdag bekendgemaakt.

De winst berekend op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) bedroeg 4,9 miljard dollar tegen 3,3 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2009. Analisten rekenden gemiddeld op een ccs-winst van 4 miljard dollar.

Olieprijs

Ondanks de winstsprong ziet bestuursvoorzitter Peter Voser een gemengd marktbeeld voor de korte termijn. Zo is de olieprijs stabiel en is de vraag naar petrochemische producten toegenomen. Daar staat tegenover dat de raffinagemarges, de vraag naar olieproducten en de gasprijzen nog steeds onder druk staan.

''Er zijn tekenen van herstel, maar daar vertrouwen we niet op. We blijven ons richten op een hogere kasstroom, mede door nieuwe projecten en lagere kosten.''

Zwakke plek

De divisie Downstream, waaronder raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten vallen, was vorig jaar de zwakke plek.

Ondanks de aanhoudende druk op de activiteiten wist het concern een verlies van 1,7 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2009 om te buigen in een winst van 743 miljoen dollar in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat was vooral te danken aan kostenbesparingen.

Ontslag

Shell kondigde sinds de zomer van 2009 het ontslag van zevenduizend werknemers aan, van wie een aanzienlijk deel bij Downstream werkte. Daarnaast kijkt het bedrijf naar de mogelijke verkoop van 15 procent van de raffinagecapaciteit.

De maatregelen moeten dit jaar een besparing opleveren van 1 miljard dollar. Shell zei woensdag goede voortgang te hebben geboekt om dat doel te halen.

Upstream

Bij Shells andere divisie, Upstream, ging het aanzienlijk beter. Het onderdeel, dat zich bezighoudt met het zoeken naar en de winning van olie en gas, verdubbelde de winst in het eerste kwartaal tot 4,4 miljard dollar. De productie steeg met 6 procent op jaarbasis tot 3,6 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Volgens Voser maakt Shell zich op voor een periode van nieuwe groei. In het eerste kwartaal werden twee projecten begonnen als onderdeel van dertien projecten die dit jaar en volgend jaar in gebruik genomen worden.

''Ik ben tevreden met de eerstekwartaalcijfers, die grotendeels op eigen kracht zijn behaald. We blijven gericht op groei en een betere uitvoering van de strategie. Shell heeft nog meer te bieden'', aldus de topman.