AMSTERDAM - Het Britse Arriva komt in Duitse handen. Spoorwegbedrijf Deutsche Bahn neem het vervoersbedrijf over voor 1,8 miljard euro.

Deutsche Bahn (DB) wordt daarmee een van de grootste vervoerders van Europa. Arriva is, behalve in 11 andere landen, ook in Nederland actief.

In een aantal provincies vervoert het bedrijf per trein en bus. Het concern heeft 38.000 werknemers in dienst, die samen 24.000 voertuigen besturen.

Financieel directeur Richard Lutz van DB verklaarde dat de overname waarschijnlijk wordt gefinancierd met een lening van 1,8 miljard euro die in de zomer zal worden afgesloten.

Inclusief de schuld van Arriva komt het overnamebedrag uit op 2,7 miljard euro.

Concurrentie

Het private concern Deutsche Bahn (de Duitse overheid heeft zelf wel alle aandelen in handen) probeert haar marktaandeel binnen Europa steeds verder uit te breiden, omdat het in eigen land steeds meer concurrentie ondervindt.

"Arriva's activiteiten versterken Deutsche Bahns strategische positie in Europa", aldus DB-topman Rudiger Grube tijdens een persconferentie. Arriva profiteerde de afgelopen jaren van de liberalisering van de openbaar vervoermarkt, en kocht in verschillende landen trein- en busdiensten op.

Overnamegolf

Volgens Grube betekent de aankoop de start van een Europese overnamegolf in zijn branche. De nieuwe combinatie DB-Arriva moet straks een van een handjevol grote spelers zijn. "We hebben de intentie om hierbij zelf achter het stuur te zitten, en niet om bestuurd te worden", aldus de bestuurder.

Kostenbesparingen staan bij de overname niet voorop, zo liet Arriva-topman Richard Broadbent weten. "Deze fusie is er voor de groei."  

De aandeelhouders van Britse concern krijgen met de overnameprijs van 775 pence per aandeel 34 procent meer geld per aandeel dan de slotkoers van woensdag.