AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft de handel dinsdag met een klein verlies afgesloten. Beleggers waren terughoudend in afwachting van de bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten die deze week uitkomen en richting kunnen geven aan de koersen.

De Amsterdamse AEX-index is 0,3 procent lager gesloten op 354,43 punten. De MidKap-index voor het middensegment verloor ook 0,3 procent tot 574,13 punten.

De grote Europese graadmeters van Londen, Frankfurt en Parijs moesten 0,3 tot 0,5 procent inleveren.

Alcoa

Maandag trapte het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa het eerste kwartaalcijferseizoen in de VS af. Alcoa meldde een nettoverlies van 201 miljoen dollar op een omzet van 4,9 miljard dollar.

Exclusief bijzondere posten werd een winst behaald. De omzet van Alcoa viel analisten tegen, terwijl de winst aan de verwachtingen voldeed.

In Europa kwamen staalfondsen onder druk te staan na de cijfers van Alcoa. Zwaargewicht ArcelorMittal verloor in de AEX 0,6 procent en het Duitse ThyssenKrupp leverde in Frankfurt 0,5 procent in.

Afwachting

Het Amerikaanse cijferseizoen komt in de loop van deze week verder op stoom. ''We zijn allemaal in afwachting van wat deze week nog komen gaat'', aldus beleggingsstrateeg Wim van Assenberg van Van Lanschot Bankiers.

Chipfabrikant Intel komt dinsdag nabeurs met cijfers. Later deze week volgen onder meer de bank JPMorgan Chase, internetgigant Google en Bank of America. Beleggers kijken vooral uit naar de cijfers van het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) vrijdag. GE geldt vanwege zijn brede spectrum aan activiteiten als een barometer voor de Amerikaanse economie.

TenCate

De Nederlandse producent van geavanceerd textiel TenCate maakte dinsdag bekend een order te hebben gekregen voor levering van vuurvertragende weefsels voor de uniformen van Noorse mariniers. Het aandeel TenCate stond bovenaan de MidKap met een plus van 3,2 procent.

Investeringsfonds Value8 zei te verwachten al in 2010 een winst per aandeel te halen van minstens 2 euro. Het aandeel van het fonds van Peter Paul de Vries, de voormalig voorman van de Vereniging van Effectenbezitters, sloot 5,3 procent in de plus.

AND International

De ontwikkelaar van digitale kaarten AND International kondigde aan navigatiesoftware te gaan leveren voor de populaire iPhone van Apple. Het aandeel won hierna 13,8 procent.

De euro noteerde een stand van 1,3580 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op maandag was de euro 1,3595 dollar waard.