ALMELO - Het technisch textielbedrijf TenCate heeft opnieuw een order gekregen voor de levering van vlamvertragende weefsels voor militaire uniformen. Dinsdag maakte het bedrijf bekend deze weefsels te leveren voor ruim 25.000 kledingstukken voor Noorse mariniers.

De opdracht is afkomstig van de Zweedse producent Gulins Business Design, die werkt voor de logistieke tak van het Noorse leger. Het gaat om de eerste opdracht voor de weefsels buiten de Verenigde Staten.

Op 1 april kreeg TenCate een soortgelijke opdracht van het Amerikaanse korps mariniers. Toen ging het om weefsels voor 180.000 vlamvertragende shirts. Over beide orders zijn geen financiële details bekendgemaakt. TenCate geeft nooit de exacte waarde aan van contracten, zolang die onder 10 miljoen euro ligt.

Proeven

TenCate liet weten dat in een aantal Europese landen proeven worden gedaan met de weefsels. Het zou gaan om grote landen die lid zijn van de NAVO. ''Het bewijst dat diverse overheden en legers het product willen hebben. Het is toonaangevend en TenCate is min of meer marktleider in deze weefsels'', aldus zakenbank Theodoor Gilissen.

TenCate verwacht de omzet uit de weefsels verder op te kunnen voeren, mede dankzij een grotere geografische spreiding en andere toepassingen van de weefsels.

Het nieuws viel in goede aarde bij beleggers. Het aandeel TenCate steeg op de beurs in Amsterdam ruim 4 procent tot 20,87 euro.