NEW YORK - De Dow-Jonesindex sloot maandag voor het eerst sinds september 2008 boven de 11.000 puntengrens. De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijwel de gehele handelsdag over de hele linie hoger.

De positieve stemming was te danken aan overeenstemming in Europa over financiële steun aan Griekenland. En het optimisme liep vooruit op naar verwachting goede vierdekwartaalcijfers.

De presentatie van de eerste kwartaalcijfers van aluminiumconcern Alcoa nabeurs geven het officieuze startsein voor het cijferseizoen.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen wist na opening beurs vrij snel de 11.000 puntengrens te slechten en wist dat tot vlak voor sluiting beurs vast te houden.

Hoger

In het laatste halfuur van de handel dook de Dow er weer even onder om uiteindelijk te sluiten op een stand van 11.005,97 punten. Dat is 0,1 procent hoger dan het slot van vrijdag. Vrijdag kwam de Dow al even boven de 11.000 punten maar sloot eronder.

De breder samengestelde S&P 500-index kroop gedurende de handel richting de 1200 puntengrens, een technisch belangrijke weerstand, maar kwam daar niet overheen.

De S&P sloot de eerste handelsdag van de week af op een stand van 1196,48 punten, een stijging van 0,2 procent ten opzichte van het slot van vorige week. Technologiebeurs Nasdaq pakte er 0,2 procent bij en sloot op 2457,87 punten.

Alcoa

Het aandeel Alcoa pakte er 1,2 procent bij in de Dow, vooruitlopend op de presentatie van de kwartaalcijfers. Analisten verwachten dat het aluminiumconcern het verlies in het eerste kwartaal van vorig jaar heeft omgebogen in winst in de eerste drie maanden van dit jaar.

Industrieel conglomeraat Caterpillar was de grootste stijger in de Dow met een koerswinst van 2,2 procent na een hogere waardering.

Intel

Later deze week komen onder meer Intel, Google, General Electric en Bank of America met cijfers. ''Intel en Bank of America gaan de toon zetten'', zei een analist. ''Goede resultaten van die bedrijven zullen de Nasdaq en de S&P omhoog helpen.'' De verwachting is dat de winsten van de bedrijven in de S&P 500 over het eerste kwartaal 36,8 procent hoger ligger dan vorig jaar.

De euro kostte maandag aan het slot van de handel in de VS 1,3586 dollar tegen 1,3595 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.