AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag vlak tot negatief gesloten. In Amsterdam liepen de verliezen maandagmiddag op, ondanks een positief begin van de handel op Wall Street.

Beleggers wachtten op het begin van het kwartaalcijferseizoen.

De AEX-index sloot 0,55 punten lager op 355,34 punten, een verlies van 0,2 procent. De MidKap-index daalde met 0,3 procent tot 576,00 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten vlak. De beurs in Londen wist er een winst van 0,1 procent uit te slepen.

Griekenland

Aan het begin van de handelsdag stond het Damrak nog in de plus door meer duidelijkheid over het steunplan voor Griekenland. De ministers van financiën van de eurolanden gaven afgelopen weekend hun goedkeuring aan een fonds van 30 miljard euro aan leningen voor Griekenland.

Het enthousiasme van de beleggers daarover maakte in de middag echter plaats voor een afwachtende houding.

Bevestiging

Volgens Sijmen Plomp, beleggingsadviseur bij VPV Bankiers, zoeken beleggers naar bevestiging voor de weg omhoog. De komende kwartaalcijfers zouden die bevestiging voor het economisch herstel moeten geven. Er zijn geen winstwaarschuwingen geweest dus waarschijnlijk zijn de cijfers positief, verklaarde de beleggingsadviseur.

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa komt maandagavond als eerste met cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar. In Nederland trapt ASML woensdag het kwartaalcijferseizoen af.

Olieconcerns

Olieconcerns in Europa verloren maandagochtend terrein door een dalende olieprijs. In de middag herstelde de prijs zich weer licht en steeg met 0,4 procent ten opzichte van vrijdag tot 85,24 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie. In de AEX verloor het aandeel Shell 0,3 procent. Het Britse BP sloot vlak en in Parijs verloor Total 0,9 procent.

In heel Europa stegen de bankenaandelen na meer helderheid over eventuele steun van de eurolanden aan Griekenland. Het Britse Barclays ging 2,3 procent vooruit, evenals de Deutsche Bank (0,4 procent) en het Franse BNP Paribas (0,8 procent).

ING was in de ochtend ook een van de stijgers op het Damrak, maar gaf de winst later op de dag prijs en sloot met een verlies van 0,3 procent.

TomTom

In de AEX-index was TomTom een van de stijgers. Tele Atlas, onderdeel van TomTom, heeft een tweejarig contract gesloten met het Italiaanse bedrijf Ubisafe. Tele Atlas gaf geen financiële details. TomTom won 1 procent.

Wolters Kluwer was een van de grootste dalers in het hoofdfonds. Het aandeel verloor 1,4 procent nadat de Amerikaanse bank Morgan Stanley het koopadvies van de uitgever had verlaagd. Volgens Morgan Stanley profiteert Wolters Kluwer pas laat van een herstel.

Euro

De euro maakte een sprong na het nieuws over het steunplan aan Griekenland. De Europese munt stond maandag bij het sluiten van de beurzen op 1,3595 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was de euro nog 1,3500 dollar waard.