AMSTERDAM - Beleggers krijgen komende week de eerste reeks eerstekwartaalcijfers voor hun kiezen. Het is de vraag of de cijfers de beurzen nog verder omhoog kunnen stuwen, na de sterke stijgingen van de afgelopen weken.

Vorige week eindigden de drie belangrijkste Amerikaanse indices een zesde week van stijgingen op rij. Het is de sterkste opleving sinds het dieptepunt van de aandelenmarkten in maart 2009. De toonaangevende Dow-Jonesindex kwam vrijdag zelfs even boven de 11.000 punten uit. Ook de AEX bereikte afgelopen week het hoogste punt in anderhalf jaar tijd.

Eerste kwartaal

Maandag komt staalconcern Alcoa als eerste in de Verenigde Staten met cijfers over de eerste drie maanden. Ook de Amerikaanse technologiebedrijven Intel, Google en General Electric publiceren nieuwe resultaten. De eerste grote Amerikaanse bank die deze week met cijfers komt is JPMorgan Chase.

De gemiddelde verwachting voor de bedrijven genoteerd aan de S&P 500 is een winststijging van ruim 35 procent ten opzichte van een jaar geleden. ''De reactie op de resultaten wordt heel belangrijk. Als er geen teleurstelling is en de beurzen stijgen, kan de markt weleens een nieuwe reeks kopers aantrekken'', aldus een Amerikaanse analist.

ASML

Woensdag opent chipmachinefabrikant ASML het kwartaalcijferseizoen op het Damrak. ''Nederlandse bedrijven gaan hele mooie jaar-op-jaarcijfers laten zien over het eerste kwartaal'', voorspelde beleggingsstrateeg Michiel van der Stee van Van Lanschot vrijdag.

''Het eerste kwartaal vorig jaar was rampzalig en dat is een mooie vergelijkingsbasis voor dit kwartaal'', zei Van Der Stee.

Productie

Ook kan een reeks nieuwe Amerikaanse macrocijfers de handel verder beïnvloeden. Zo komen er inflatiecijfers en industriële productiecijfers en een rapport over het consumentenvertrouwen naar buiten. Daarnaast zal de Amerikaanse voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, een verklaring afleggen over de vooruitzichten over de economie.

Beleggers blijven de Griekse schuldencrisis in de gaten houden. Zondag spraken de ministers van Financiën van zestien eurolanden af om Griekenland in het eerste jaar voor maximaal 30 miljard euro aan leningen te geven tegen een rentetarief van rond de 5 procent.