AMSTERDAM - Twee weken geleden rolde onder het oog van de trotse Spyker-eigenaar Victor Muller de eerste Saab weer van de productiebanden. Hoe anders had dit plaatje eruit kunnen zien.

Tot 24 november vorig jaar leek het er namelijk op dat niet Spyker maar de Zweedse supersportcar-producent Koenigsegg die andere Zweedse autotrots zou overnemen. Vanwege getreuzel bij de Zweedse overheid zagen ze er uiteindelijk vanaf. Maar toen was er al ruim 10 miljoen euro aan advocaten en consultants uitgegeven, zo vertelt Koenigsegg-oprichter Christian von Koenisegg aan NUzakelijk.nl en 925.nl.

Hoe zat het ook alweer?

Toen General Motors begin 2009 echt in grote problemen kwam, werd duidelijk dat Saab in de verkoop zou gaan. Niet veel later meldde het kleine Koenigsegg zich als een mogelijke overnamekandidaat.

Samen met een Amerikaanse investeerder en de Chinese autoproducent BAIC - dat later voor 200 miljoen dollar de oude technologie van de Saab 9.3 overnam - bereidde de sportwagenproducent een bod voor. Op 19 augustus van het vorige jaar werd de voorlopige deal getekend.

Het doorgaan van de deal was afhankelijk van de garanties die de Zweedse overheid moest geven op een lening van 400 miljoen euro door de Europese investeringsbank.

Stekker eruit

Koenigsegg trok tot verbijstering van de Zweedse overheid op 24 november alsnog de stekker uit de onderhandelingen. "Wij wilden de overname heel graag doen en hadden een realistisch businessplan opgesteld, dat echt kon werken", vertelt Christian von Koenigsegg nu.

In augustus 2009 beloofde de overheid dat de garanties enkele weken later zouden worden goedgekeurd. Maar die termijn werd elke keer opgeschoven.

Von Koenigsegg: "We hebben ruim 10 miljoen uitgegeven aan het maken van het businessplan. Maar op een gegeven moment was het echt genoeg voor ons. Elke maand dat het langer duurde betekenden miljoenen extra investeren, omdat Saab wel kosten maakte, maar geen inkomsten meer had omdat er geen auto’s meer werden verkocht. Wij zagen er op een gegeven moment geen heil meer in."

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met 925.nl.