AMSTERDAM - Na een nieuwsluwe periode waarin beleggers voornamelijk houvast vonden in macrocijfers, krijgen ze vanaf volgende week weer een kijkje in de keuken van beursgenoteerde bedrijven.

Maandag komt staalconcern Alcoa als eerste in de Verenigde Staten met cijfers over de eerste drie maanden. Woensdag opent ASML op het Damrak het kwartaalcijferseizoen. Analisten schetsen een positief beeld.

''Nederlandse bedrijven gaan hele mooie jaar-op-jaarcijfers laten zien over het eerste kwartaal'', voorspelde beleggingsstrateeg Michiel van der Stee van Van Lanschot. ''Het eerste kwartaal vorig jaar was rampzalig en dat is een mooie vergelijkingsbasis voor dit kwartaal'', zei Van Der Stee.

Omzet

Ook Erwin Dut, hoofd research bij zakenbank Kempen en Co, ziet een aantrekkende economie. Dat zal voor de meeste bedrijven ook blijken uit een herstel van de omzet, zei hij.

''Het ene bedrijf profiteert eerder van het herstel dan het andere'', aldus Dut. Staalproducenten en uitzenders zijn veelal de eerste om de economische lente te voelen. Van de AEX-fondsen zijn dat onder meer ArcelorMittal en Randstad.

Bij de bouwondernemingen is het echter ''een redelijk drama'', aldus Dut. Dat is voornamelijk het gevolg van het winterweer. Een en ander zit inmiddels al in de koers van het aandeel verwerkt. Het aandeel BAM leverde de afgelopen maanden ruim 22 procent in.

Philips

Philips sprong er op het Damrak in het eerste kwartaal juist in positieve zin uit. Het elektronicafonds noteert een plus van 16 procent ten opzichte van begin januari.

Het aandeel Philips profiteerde volgens Dut onder meer van de ontwikkelingen in de VS, waar het plan van president Obama voor de gezondheidszorg werd aangenomen. Dat is een belangrijke markt voor de medische apparatuur van Philips.

Ook voor het tweede kwartaal is Van der Stee optimistisch. Hoewel de bouwsector, als laatbloeier, waarschijnlijk ook dan nog achterblijft. Ook over de vastgoedsector heeft Van der Stee twijfels. ''De aandelenkoersen zijn hard opgelopen en ik weet niet of dat terecht is.''

Griekenland

De problemen rond Griekenland zullen weinig negatieve invloed hebben op het Nederlandse bedrijfsleven, denkt Van der Stee. ''De invloed van de Griekse economie op Nederlandse bedrijven is verwaarloosbaar klein.''

Voor bedrijven die in dollars verdienen en dat moeten omzetten in euro's, zoals Ahold, Unilever en Shell is de Griekse problematiek in zekere zin juist gunstig, omdat de euro in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar.