AMSTERDAM - Het aantal bedrijven dat naar de beurs is gegaan, is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

Wereldwijd gingen 267 ondernemingen naar de beurs vergeleken met 52 in het eerste kwartaal van 2009. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van Ernst & Young.

Met de beursgangen werd in totaal 53,2 miljard dollar (39,7 miljard euro) opgehaald in vergelijking met slechts 1,4 miljard dollar een jaar eerder. Dat kwartaal kende de laagste activiteit op het gebied van beursgangen in tien jaar doordat veel bedrijven door de economische crisis huiverig waren om naar de aandelenmarkt te gaan.

Vertrouwen

''Vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar was het herstel van vertrouwen op de financiële markten zodanig dat er vanaf dat moment meer belangstelling was om een beursgang te doen'', aldus beursdeskundige René Coenradie van Ernst & Young.

Vooral in Azië was de emissiemarkt volop in beweging in het eerste kwartaal. Negen van de twintig grootste beursgangen werden in China, Japan en Zuid-Korea gedaan.

China was wereldwijd koploper met 109 emissies. In Europa gingen in het afgelopen kwartaal 39 bedrijven naar de beurs en in de Verenigde Staten waren dat er 25.

De grootste beursgang was die van de Japanse levensverzekeraar Dai-ichi Mutual Life Insurance. Dat bedrijf haalde in maart in Tokio omgerekend 8,2 miljard euro op. Dat was de grootste beursgang sinds die van creditcardbedrijf Visa in maart 2008.