AMSTERDAM – Meer dan de helft van de beleggers (61 procent) verwacht dat de AEX de komende drie maanden een stijgende lijn zal vertonen. Slechts twaalf procent denkt dat er een daling op komst is. Dat blijkt uit de nieuwste beleggersbarometer van ING.

Bijna een kwart voorziet dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter over drie maanden niet van zijn plaats gekomen zal zijn. Gemiddeld verwachten beleggers dat de AEX op 340 punten uit zal komen. Een maand geleden zetten ze nog in op een stand van 332 punten.

“Eind maart is de AEX-index gestegen tot boven de 350 punten, de hoogste stand sinds eind september 2008. Opmerkelijk is dat de perikelen rond de Europese begrotingen geen negatieve invloed lijken te hebben op het beleggerssentiment”, vindt hoofd ING Investment Office Bob Homan.

Barometer

De beleggersbarometer is in maart uitgekomen op 131 punten, een stijging van drie punten vergeleken met de voorgaande maand.

Individuele Nederlandse aandelen maken 26 procent uit van de portefeuille van particuliere beleggers. Een maand eerder was dit nog 19 procent.

Beleggers steken verder de helft van hun geld in beleggingsfondsen. Het resterende kwart wordt geïnvesteerd in obligaties, opties, futures, warrants en individuele buitenlandse aandelen.

Aandelen

Van de beleggers die van plan zijn nieuw geld naar de beurs te brengen, wil 92 procent dit in aandelen stoppen. Obligaties en grondstoffen staan op een gedeelde tweede plaats, gevolgd door alternatieve beleggingen. Beursgenoteerd vastgoed vormt de hekkensluiter.

Kansen worden de komende maanden vooral gezien in de sectoren energie, dagelijkse consumentengoederen en financiële waarden.