AMSTERDAM - Na enkele dagen van verliezen hebben de Europese beurzen de week vrijdag met een positieve toon afgesloten. Sterke cijfers over de Amerikaanse groothandels en hoop dat Griekenland snel hulp zal krijgen met zijn schuldencrisis, gaven beleggers reden voor optimisme.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, sloot de dag af met een winst van 5 punten (1,4 procent) op 355,89 punten. De MidKap-index won 1,1 procent tot 577,77 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs plusten 1 tot 1,8 procent.

Schuldenlast

De zorgen over Griekenland zorgden eerder in de week voor flinke hoofdbrekens. De Staat kampt met een grote schuldenlast en groot begrotingstekort en moet dit jaar tientallen miljarden lenen om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Europese landen hebben vorige maand afspraken gemaakt dat zij Griekenland te hulp zullen schieten als dat nodig is, maar op de financiële markt ontstonden twijfels over deze redding.

Vrijdag zakte deze angst echter weg. ''De beurzen liggen er goed bij. Beleggers kijken nu naar zaken die belangrijker worden gevonden dan de problemen van Griekenland'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van VPV Bankiers.

Winkelverkopen

Daarbij is vooral veel aandacht voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Cijfers hierover vielen deze week mee. Donderdag werd bekend dat de winkelverkopen in de VS in maart veel sterker zijn toegenomen dan verwacht. Vrijdag werd bekend dat de verkopen en voorraden van groothandelaren in februari meer zijn toegenomen dan verwacht.

Air France-KLM

In de AEX was Air France-KLM een hoogvlieger met een koerswinst van 3,6 procent. De luchtvaartmaatschappij maakte donderdag nabeurs vervoerscijfers over de maand maart bekend. Analist Peter Heijen van Theodoor Gilissen zag in de cijfers bevestiging dat de resultaten herstellen. Volgens hem kan de winstgevendheid van het concern dankzij forse kostenbesparingen en de komst van de nieuwe superjumbo de A380, snel verbeteren.

Het aandeel DSM klom 2,7 procent. Het chemieconcern kreeg vrijdag een opwaardering van het beleggingsadvies van het Japanse effectenhuis Nomura.

De euro noteerde een stand van 1,3470 dollar tegen 1,3350 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag.