NEW YORK - Meevallende cijfers over de verkoop in winkels én geruststellende woorden van Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), zorgden donderdag voor een ommekeer in Wall Street, waar na een lagere opening de koersen van de aandelen weer omhoog gingen.

Aanvankelijk stonden de beurzen vooral in het teken van een tegenvallend werkloosheidscijfer en aanhoudende zorg over Griekenland.

Trichet temperde die zorg door te zeggen dat Griekenland niet in gebreke zal blijven bij het aflossen van zijn schuld.

Bovendien bleken grote Amerikaanse winkelketens in maart veel meer verkocht te hebben dan analisten hadden verwacht.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 29,55 punten hoger, of wel 0,3 procent, op 10927,07 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index steeg eveneens 0,3 procent, 3,99 punten, naar 1186,44 punten.

De Nasdaq-index, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, klom 5,65 punten, 0,2 procent, naar 2436,81 punten.

Uitkering

Voor het openen van de beurs bleek dat het aantal aanvragen voor een eerste uitkering vorige week 460.000 was, tegenover 442.000 in de week ervoor. Bovendien hadden analisten een daling verwacht naar 435.000.

Het tegenvallende nieuws werd later gerelativeerd door zowel de overheid als door analisten. Het zou moeilijk zijn om de seizoensinvloeden op dit cijfer goed in te schatten.

De beter dan verwachte winkelverkopen bleken een opsteker. Bestedingen van de consumenten worden gezien als de motor van de Amerikaanse economie. Bovendien zou het de voorbode kunnen zijn van goede kwartaalcijfers van winkelbedrijven.

United Airlines noteerde flink hoger na een bericht over overname van een Amerikaanse branchegenoot.

De euro noteerde 1,3349 dollar, tegenover 1,3350 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.