AMSTERDAM - Zorgen over de schulden van Griekenland en tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, hebben de beursstemming donderdag onder druk gezet.

De Europese aandelenmarkten sloten met flinke verliezen. Postbedrijf TNT was een positieve uitschieter op de Amsterdamse beurs.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak, daalde 3 punten (0,9 procent) tot 350,89 punten. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 571,31 punten. De graadmeters van Frankfurt, Londen en Parijs noteerden minnen van 0,8 tot 1,2 procent.

Griekenland

Berichtgeving over Griekenland gaf eerder deze week aanleiding voor het opnieuw oplaaien van de onzekerheid over de schuldpositie van het land. De Griekse overheid moet dit jaar voor tientallen miljarden leningen herfinancieren. De vrees is dat het land hier zelfstandig niet in zal slagen.

''We hebben een mooie periode gehad, maar nu nemen de zorgen toe'', aldus fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS Asset Management. ''Griekenland is nog nooit zo erg geweest. De rente op de staatsobligaties is ongekend hoog.''

Het rendement op tienjarige Griekse staatsleningen bereikte donderdag op meer dan 7,5 procent het hoogste niveau van het jaar. Rendement en prijs van een obligatie bewegen tegengesteld.

VS

De wekelijkse uitkeringscijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid vielen slechter uit dan verwacht. Afgelopen week deden 460.000 Amerikanen een uitkeringsaanvraag, terwijl door analisten gemiddeld op 435.000 aanvragen was gerekend.

Het aandeel TNT noteerde een koerswinst van 5,6 procent nadat het bedrijf had gezegd een mogelijke beursgang van de postdivisie te onderzoeken. Het concern kijkt ook naar een vergaande samenwerking met andere Europese postbedrijven.

BAM

Bouwbedrijf BAM won 1,4 procent. Het bedrijf kon donderdagmiddag melden dat het de 'preferred contractor' is voor de bouw van een evenementenhal in het Britse Leeds.

Financiële aandelen behoorden Europabreed tot de grootste verliezers. In Londen ging Lloyds 3 procent omlaag. Société Générale verloor in Parijs 3,1 procent. Deutsche Bank en Commerzbank waren in Frankrijk onderin te vinden met koersverliezen van 1,7 en 2,2 procent. Bank en verzekeraar ING daalde in de AEX 2,4 procent. SNS Reaal, ook een combinatie van een bank en een verzekeraar, verloor in de MidKap 2 procent.

ECB

Beleggers reageerden donderdag nauwelijks op de rentebeslissingen die de Europese Centrale Bank (ECB) en de Britse centrale bank namen. De banken lieten de rentetarieven van respectievelijk 1 en 0,5 procent ongewijzigd.

De euro noteerde 1,3350 dollar, tegen 1,3360 dollar aan het eind van de handel op woensdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 85,50 dollar.