NEW YORK - Zorgen over Griekenland beheersten woensdag opnieuw Wall Street, waar de aandelenkoersen fors omlaag gingen.

Beleggers eisen een flinke risicopremie als ze Griekse staatsleningen kopen. De effectieve rente op die leningen liep woensdag verder op naar 7,2 procent, en dat is maar liefst ruim 4 procent meer dan bij Duitse staatsleningen. Sinds de introductie van de euro was dat verschil nog nooit zo groot.

Een veiling van 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties zette even een rem op de koersdalingen, maar daarna gingen ze onverminderd door.

Sterke vraag naar de staatsleningen leidde tot lagere effectieve rente op dit soort leningen. Analisten schreven de grote belangstelling voor de veiling ook toe aan de zorgen over Griekenland. Die zorgen zetten de koers van euro onder druk en maken daarmee staatsleningen in dollars relatief veilig.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 72,47 punten lager, ofwel 0,7 procent, op 10.897,52 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index was 0,6 procent lager, 6,99 punten, op 1182,45 punten. De Nasdaq-index, van belang voor de stemming technologiesector, ging 0,2 procent omlaag, met 5,65 punten naar 2431,16 punten.

De zorgen over Griekenland werden aangewakkerd door het bericht dat Griekse banken de regering gevraagd zouden hebben om meer overheidssteun.

Olieprijzen

De olieprijzen daalden woensdag, nadat ze dinsdag nog een hoogste stand bereikten sinds anderhalf jaar. Cijfers van de overheid over olievoorraden waren woensdag hoger dan verwacht en bovendien werd een schatting over de vraag naar olie naar beneden bijgesteld.

Euro

De euro noteerde 1,3352 dollar, tegenover 1,3360 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.