AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag in de min gesloten. Beleggers maakten zich opnieuw zorgen over de schuldenproblematiek in Griekenland. Banken behoorden tot de grootste dalers.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 353,89 punten. De MidKap-index van het middensegment daalde 1,1 procent tot 573,52 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent.

Berichten rond Griekenland blijven de handel beïnvloeden. Volgens de Griekse minister van Financiën hebben Griekse banken gevraagd om financiële steun, vanwege de lagere kredietwaarderingen. Dinsdag doken berichten op dat Griekenland probeert de voorwaarden voor eventuele steun van andere eurolanden aan te passen.

Griekenland

''De EU zit in een rare spagaat. Men wil Griekenland onder druk blijven zetten om zelf orde op zaken te stellen, maar als puntje bij paaltje komt, zal Griekenland toch gered worden. Het is alleen nog de vraag hoe'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Bankaandelen verloren terrein. Griekse banken daalden 4,2 procent. Société Générale verloor in Parijs 1,3 procent en Deutsche Bank daalde in Frankfurt met 0,9 procent. ING was de grootste daler van de AEX-index met een min van 2,7 procent.

Dinsdag bereikten de beurzen nog de hoogste niveaus in achttien maanden. ''Het is normaal dat de beurs na flinke koersstijgingen weer even terugvalt'', aldus Versteeg.

Roto Smeets

In Amsterdam schoot de koers van het lokaal genoteerde fonds Roto Smeets de lucht in. Grootaandeelhouder Riva zei een overnamebod voor te bereiden op de drukkerijgroep.

Na even op een koerswinst van 30 procent te hebben gestaan, zakte de koerswinst iets in nadat de prijs van het voorgenomen bod bekend werd: 12,50 euro per aandeel. Het aandeel sloot bijna 22 procent hoger op 14 euro.

Macrocijfers

In de loop van de ochtend kwam een aantal Europese macrocijfers naar buiten. Een definitief cijfer over de economische groei in de eurozone over het vierde kwartaal viel iets tegen. De economie bleek tot stilstand gekomen, terwijl eerder een groei van 0,1 procent werd gemeld.

De olieprijs daalde woensdag 0,6 procent tot 86,34 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,3360 dollar. Dinsdag was de Europese munt aan het slot van de beurzen 1,3380 dollar waard.