NEW YORK -Wall Street opende dinsdag lager, maar de verliezen werden goedgemaakt dankzij stukken van de Fed, het stelsel van centrale banken.

Wall Street opende dinsdag lager, maar de verliezen werden goedgemaakt dankzij stukken van de Fed, het stelsel van centrale banken.

Beleggers keken uit naar het vrijgeven van de notulen van een Fed-vergadering van 16 maart. Die wijzen erop dat de Fed de rente nog lang op het extreem lage niveau zal handhaven. De Fed verwacht een gematigde inflatie en denkt dat werkloosheid en een slechte huizenmarkt de VS voorlopig nog parten blijven spelen.

Rente

Geen reden dus om haast te maken met verhogen van de rente en volgens analisten bevatten de notulen geen verrassingen die onprettig zijn voor beleggers.

Eerder op de dag maakten beleggers zich wel zorgen over de schuldenlast van Griekenland en dat drukte de Dow Jones kort na de opening 0,4 procent in de min. De aandelenkoersen trokken al wat aan voordat de notulen van de Fed-vergadering werden vrijgegeven.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot nagenoeg onveranderd, 3,56 punten lager, op 10969,99 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 0,2 procent hoger, 2 punten, op 1189,44 punten. De Nasdaq-index stond 0,3 procent in de plus: 7,28 punten meer op 2436,81 punten.

Banken stonden in de belangstelling van de beleggers door rapporten van analisten en door geruchten over overnames.

Huizenmarkt

De rente op 10-jarige staatsleningen bedraagt inmiddels zo'n 4 procent en beleggers verwachten dat zich dat gaat vertalen in een hogere hypotheekrente. Aannemers die het moeten hebben van de huizenmarkt zagen hun koersen dinsdag dalen.

De olieprijzen stegen nog wat door, na een forse stijging maandag.

Het aandeel van mijnbouwbedrijf Massey Energy ging fors omlaag na een ongeluk, maandag, waardoor 25 mijnwerkers om het leven kwamen.

De euro noteerde 1,3405 dollar, tegenover 1,3380 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.