AMSTERDAM - Voedingsmiddelenconcern Kraft heeft onverantwoordelijk gehandeld bij de overname van chocoladefabrikant Cadbury. Dat blijkt uit een onderzoek van een parlementaire commissie waarover diverse media berichten.

Het Amerikaanse bedrijf zei tijdens de onderhandelingen erin te geloven dat een fabriek van het Britse Cadbury in Zuidwest Engeland open kon blijven, terwijl Cadbury eerder had gezegd dat deze moesten verdwijnen. Daarmee zouden 400 arbeidsplaatsen behouden blijven.

Een week na de overname ter waarde van 11,9 miljard pond maakte Kraft echter bekend dat de fabriek toch gesloten moest worden.

'Cynische truc'

"Door op deze manier te handelen heeft Kraft de indruk gewekt dat het ofwel niet competent was in de aanpak rondom het openhouden van de fabriek in Somerdale, of dat het een cynische truc heeft uitgehaald om zijn publieke imago te beschermen."

"De acties van het bedrijf hebben ongetwijfeld de reputatie van Kraft in het Verenigd Koninkrijk beschadigd, evenals Krafts relatie met de medewerkers van Cadbury ", aldus het rapport.