AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag met flinke winst gesloten. Europese aandelenbeleggers negeerden de hernieuwde onrust over de Griekse overheidsfinanciën en maakten een kleine inhaalslag op de Amerikaanse beurzen.

De AEX won 4,17 punten (1,2 procent) tot een stand van 355,61 punten. De MidKap-index klom ook 1,2 procent tot 579,77 punten. De grote Europese graadmeters van Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,3 tot 0,6 procent vooruit.

In de media doken berichten op dat Griekenland de voorwaarden voor eventuele steun van andere eurolanden wil aanpassen.

Griekenland

Griekenland zou zich hebben gerealiseerd dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ingrijpende maatregelen zal eisen als voorwaarde voor eventuele noodleningen. De Griekse regering zou het IMF daarom buiten de deur willen houden.

De Griekse minister van Financiën ontkende het bericht later. Desondanks steeg het rendement op Griekse staatsleningen ruim 40 basispunten (0,4 procent) tot ongeveer 7 procent, hetzelfde niveau als eind januari toen de onrust rond de Griekse overheidsfinanciën losbarstte. Rendement en prijs van een staatslening bewegen tegengesteld.

Euro

Tegelijkertijd kwam de euro onder druk te staan. De Europese munt was 1,3380 dollar waard, tegen 1,3580 dollar voor het begin van het lange paasweekend donderdag.

Door Pasen had het Damrak wat in te halen. De Amerikaanse beurzen waren maandag al geopend. Wall Street profiteerde toen van positieve cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag al naar buiten waren gekomen.

Manpower

Een commercieel directeur van Manpower zei dat de vraag naar uitzendkrachten in Nederland sneller aantrekt dan verwacht. De beursgenoteerde uitzenders Randstad en USG People sloten beiden de dag af met een 2,6 procent hogere koers.

Grondstoffenaandelen deden het goed dankzij stijgende grondstoffenprijzen. In Londen stegen de mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata tot 1,6 procent. Staalconcern ArcelorMittal pluste in de AEX 4 procent.

Olieconcerns behaalden koerswinsten nadat de olieprijs maandag het hoogste punt in anderhalf jaar tijd had bereikt. Een vat ruwe olie kostte dinsdag 86,70 dollar. Het Franse Total won 1,7 procent. In Amsterdam steeg het aandeel Shell 2 procent.