Japanse beurs houdt opgaande lijn vast

TOKIO - De handelaren op de beurs in Tokio hebben maandag de opgaande lijn van de vorige beursdagen weten vast te houden. De toonaangevende Nikkei-index sloot op 11.339,30 punten. Dat is 53,21 punten (0,47 procent) hoger dan de slotstand van vrijdag.

De handel in Tokio was dun in verband met Pasen. De andere toonaangevende effectenmarkten in het Verre Oosten, waaronder die in Australië, China en Hongkong, waren maandag gesloten. Ook in Europa ligt de beurshandel op tweede paasdag stil. In de Verenigde Staten wordt wel gehandeld.

Japanse beleggers putten moed uit vrijdag gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Er kwamen in maart 162.000 nieuwe banen bij, de sterkste groei sinds maart 2007. De toename van de werkgelegenheid in met name de private sector wordt gezien als een van de sterkste tekenen van herstel tot dusver van 's werelds grootste economie.

Autoverkoop

Vooral aandelen in autofabrikanten waren in trek. Dat was mede het gevolg van flink gestegen autoverkoopcijfers in de VS. Ook een sterke daling van de yen ten opzichte van de dollar in de afgelopen week gaf de Nikkei steun. Bedrijven die het van de export moeten hebben, profiteren van een sterke Amerikaanse munt omdat hun overzeese verkopen overwegend in dollars worden afgerekend.

Tip de redactie