NEW YORK - Tegenvallende werkgelegenheidscijfers drukten woensdag de sfeer op Wall Street. De effectenbeurzen in New York schoten in de min.

''De beurzen zijn de afgelopen anderhalve maand bijna voortdurend gestegen. Nu is het tijd voor een pas op de plaats'', zei een Amerikaanse analist.

De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven sloot 0,5 procent lager op 10.856,63 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index kwam met een daling van 0,3 procent uit op 1169,43 punten. Schermenbeurs Nasdaq moest eveneens 0,5 procent inleveren en had een slotstand van 2397,96 punten.

Teleurgesteld

Beleggers reageerden teleurgesteld op een rapport van salarisstrookverwerker ADP, waaruit bleek dat in het Amerikaanse bedrijfsleven deze maand 23.000 banen verdwijnen. Analisten gingen juist uit van een groei van 40.000 banen. Het rapport van ADP loopt vooruit op de cijfers over de gehele arbeidsmarkt (afgezien van de agrarische sector), die de overheid vrijdag presenteert.

De energiesector profiteerde woensdag van de olieprijs, die een sprong maakte naar 83,2 dollar per vat. Ook plannen van president Barack Obama om voor de Amerikaanse kust naar olie en gas te boren, deden de sector goed. Olieconcern Chevron, een van de weinige bedrijven op de Dow Jones die de aandelen meer waard zag worden, voerde met een stijging van 0,7 procent de lijst aan.

Verwachting

Ook industrieel producent Honeywell werd meer waard. De aandelen gingen met 0,7 procent omhoog. Het bedrijf verhoogde dinsdag nabeurs zijn verwachting voor het eerste kwartaal van 2010. Bij de presentatie van de jaarcijfers was het bedrijf nog voorzichtig over de verwachtingen.

Vliegtuigfabrikant Boeing bungelde bijna onderaan de lijst op de Dow Jones. De koers zakte met 1,3 procent. De fabrikant is daarmee weer terug op het niveau van begin deze week.

De euro kostte op de New Yorkse valutamarkt 1,3510 dollar. In Europa ging de munteenheid op 1,3410 dollar de beurshandel uit.