AMSTERDAM - De AEX-index is woensdag na een wisselvallige dag met een kleine winst gesloten.

Na een positieve ochtend gingen de koersen in de middaghandel door tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie aanvankelijk onderuit. In de laatste minuten werd het verlies weggepoetst.

De AEX komt deze week maar moeizaam van zijn plek en ook woensdag waren de verschillen met dinsdag uiteindelijk miniem.

De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot 0,62 punten hoger op 344,22 punten, een winst van 0,2 procent. De MidKap-index ging 0,1 procent (0,75 punten) omlaag tot 562,97 punten. Londen en Frankfurt wonnen tot 0,2 procent. Parijs leverde 0,3 procent in.

Cijfers

Beleggers in Europa en de Verenigde Staten reageerden woensdagmiddag teleurgesteld op cijfers over de Amerikaanse economie. Zo bleken er in maart opnieuw banen te zijn verdwenen in het bedrijfsleven, terwijl analisten een kleine groei van de werkgelegenheid hadden verwacht.

Verder bleek het groeitempo van de orders voor Amerikaanse fabrieken in februari geluwd ten opzichte van januari.

Die berichten leidden tot lagere koersen in de ochtendhandel op Wall Street. Die verdwenen na twee uur handel echter grotendeels van de borden, waardoor ook de Europese graadmeters weer wat omhoog gingen.

TNT

Grootste daler in de AEX was post- en pakketbezorger TNT. Het aandeel verloor 1,5 procent. Beleggers namen hun winsten na de koersstijgingen van de afgelopen dagen. Die ontstonden onder meer doordat bekend werd dat het bedrijf zijn postdivisie misschien wil afstoten.

Chemieconcern DSM verloor 0,3 procent. Topman Feike Sijbesma verklaarde tijdens de aandeelhoudersvergadering dat de Pharmadivisie in 2010 lagere resultaten gaat behalen dan in 2009. Bij de Nutritionactiviteiten verwacht DSM een ''positieve ontwikkeling''.

Unilever

Het aandeel Unilever was woensdag een van de grootste stijgers in de AEX, nadat Bank of America het fonds bij beleggers had aanbevolen. Het aandeel steeg 0,7 procent. De Amerikaanse bank verhoogde het koopavies voor het aandeel van het voedingsmiddelenconcern van 'neutral naar 'buy'.

Producent van buis- en leidingsystemen Wavin was met een verlies van 4,8 procent de sterkste daler in de MidKap. Het bedrijf maakte bekend dat topman Philip Houben aan het einde van het jaar wordt opgevolgd door vicepresident Henk ten Hove.

Ook deelde het bedrijf mee dat het tijdens de komende aandeelhoudersvergadering een omgekeerde aandelensplitsing wil voorstellen.

De olieprijs steeg 0,8 procent tot 83 dollar per vat. De koers van de euro steeg tot 1,3520 dollar. Bij het slot van dinsdag was de Europese munt 1,3410 dollar waard.