AMSTERDAM - De Nederlandse chipfabrikant NXP gaat waarschijnlijk in de Verenigde Staten naar de beurs. Dat melden bronnen binnen het bedrijf aan het Financieele Dagblad. Volgens een van hen begrijpen ze in de Verenigde Staten dit soort bedrijven beter.

Zondag schreef persbureau Bloomberg al over de beursplannen van het Eindhovense bedrijf. NXP hoopt met de beursgang 1 miljard euro op te halen om zijn schulden te kunnen beperken.

De huidige eigenaren - private- equityfondsen KKR, Silverlake en AlpInvest - zijn volgens het FD nog niet van plan zich terug te trekken uit NXP. "Zij willen wachten tot er meer waarde is gecreëerd. Daarnaast zou een exit op dit moment ook een slecht signaal naar toekomstige beleggers zijn", aldus een betrokkene in de krant.

De omzet van NXP daalde in 2009 tot 3,8 miljard dollar van 5,4 miljard dollar in 2008. Het grootste deel van de omzet haalt het bedrijf uit Nederland en China. De onderneming moet het vooral hebben van grote afnemers zoals Nokia, Bosch, Philips en Sony.