AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag nauwelijks in beweging gekomen.

Dalende koersen op Wall Street drukten de Amsterdamse hoofdindex, net als de andere belangrijke Europese graadmeters, in het laatste handelsuur nipt in het rood.

De AEX sloot uiteindelijk 0,36 punten lager op 343,60 punten, een verlies van 0,1 procent. De MidKap-index sloot nagenoeg onveranderd op 563,72 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen liepen de verliezen uiteen van 0,2 tot 0,7 procent.

Consumentenvertrouwen

Tijdens de middaghandel meldde onderzoeksbureau Conference Board dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in maart weer licht is gestegen. Dit was echter niet voldoende om de openingswinsten van Wall Street overeind te houden. Vooral financiële fondsen gaven aan het begin van de Amerikaanse handelsdag terrein prijs.

Ook in Europa gingen de aandelen van banken en verzekeraars achteruit. In de AEX werden ING en Aegon 0,7 en 0,8 procent minder waard. De aandelen van Lloyds en Royal Bank of Scotland gingen in Londen ruim 3 procent onderuit. In Frankfurt leverde Commerzbank bijna 3 procent in.

BAM

De AEX werd net als maandag aangevoerd door bouwbedrijf BAM en vastgoedfonds Corio. Beiden maakten een koerssprong van ruim 2,5 procent. Analisten vermoeden dat het aandeel BAM een inhaalslag maakt in reactie op eerdere verliezen.

Staalconcern Arcelor Mittal bungelde de hele dag onderaan de hoofdindex. Het aandeel daalde 2,3 procent. Mijnbouwproducenten BHP Billiton en Vale maakten bekend dat ze de jaarcontracten voor ijzererts met Aziatische staalproducenten hebben weten om te zetten in kortlopende contracten. Daardoor zouden mijnbouwers miljoenen kunnen besparen, maar moeten staalbedrijven juist meer betalen.

Wessanen

Wessanen was de grootste stijger in de MidKap, met een winst van bijna 5 procent. Maandag was het ook al een van de grootste stijgers. Toen werd bekend dat een investeerder zijn belang in het voedingsmiddelenconcern had uitgebreid.

Voedingsmiddelenconcern CSM behoorde tot de grotere dalers van de index. Het fonds verloor 1 procent nadat Royal Bank of Scotland het aandeel van zijn favorietenlijstje had afgehaald.

De prijs van een vat ruwe olie ging 0,2 procent omhoog tot 82,40 dollar. De waarde van de euro daalde tot 1,3410 dollar. Aan het einde van de beurshandel op maandag kostte de Europese munt 1,3465 dollar.