HEERLEN - Chemieconcern DSM lijdt een boekverlies van 15 tot 20 miljoen euro op de voorgenomen verkoop van de onderdelen Agro en Melamine. Dat heeft financieel directeur Rolf Dieter Schwalb dinsdag gezegd in een toelichting.

Eerder op de dinsdagochtend maakte DSM bekend de onderdelen, die al meer dan twee jaar in de etalage stonden, te verkopen aan Orascom Construction Industries (OCI) voor 310 miljoen euro.

OCI is het grootste beursgenoteerde bedrijf in Egypte en behoort tot de mondiale top 10 in productiecapaciteit voor stikstofhoudende kunstmest.

Agro

Agro, dat ammoniak en kunstmest maakt, was vorig jaar goed voor een omzet van 338 miljoen euro. Het onderdeel, gevestigd in Geleen, is in diverse Europese landen marktleider.

DSM Melamine (plastic) is de grootste melamineproducent ter wereld en haalde vorig jaar een omzet van 151 miljoen euro. Behalve een fabriek in Geleen, heeft DSM belangen in samenwerkingsverbanden in China en Indonesië. Beide onderdelen waren over geheel 2009 verliesgevend.

In totaal werken er 779 mensen bij Agro en Melamine. Tien tot twintig managers krijgen een andere baan aangeboden binnen DSM, de rest verhuist naar OCI. ''Wij verwachten geen banenverlies'', aldus Nico Gerardu, binnen het bestuur van DSM verantwoordelijk voor onder meer Agro en Melamine.

Strategie

De verkoop van de twee onderdelen vloeit voort uit een aanscherping van de strategie in september 2007.

Binnen de zogeheten 'Vision 2010' behoorden Agro, Melamine en een paar andere onderdelen niet langer tot de kernactiviteiten. DSM streeft er naar de verkoop van de resterende onderdelen in deze categorie dit jaar af te ronden.

Zorgen

Bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten zei dinsdag zorgen, twijfels en gemengde gevoelens over de verkoop door DSM te hebben.

Vooral de activiteiten van de melaminefabriek passen niet in de concernstrategie van de Egyptische kunstmestmultinational, zei Van Rees.

De bond wil van Orascom een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar en behoud van arbeidsvoorwaarden en pensioenrechten.