NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag positief de nieuwe week ingegaan. Beleggers waren optimistisch over de consumentenbestedingen.

In februari gaven Amerikanen 0,3 procent meer uit dan de maand ervoor, bleek uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

De Dow-Jonesindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven sloot 0,4 procent hoger, op 10.895,86 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg met 0,6 procent naar 1173,22 punten.

De Nasdaq-index, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, steeg ook, met 0,4 procent naar 2404,36 punten.

Consumenten

Consumenten in de VS gaven in februari voor de vijfde achtereenvolgende maand meer uit. De persoonlijke inkomens van Amerikanen bleven onveranderd ten opzichte van januari. Deze week volgen in de VS nog meer belangrijke macrocijfers, zoals het werkgelegenheidscijfer op vrijdag.

Ook de plaatsing van een staatsobligatie door Griekenland voedde het positieve sentiment op Wall Street. De Griekse regering haalde maandag 5 miljard euro op met de uitgifte van een obligatielening met een looptijd van zeven jaar.

Citigroup

Beleggers waren minder te spreken over de aankondiging dat de Amerikaanse overheid haar volledige belang in Citigroup van de hand doet. In totaal bezit de overheid ongeveer een derde (7,7 miljard stukken) van de aandelen van de grootste bankgroep ter wereld. De aandelen in Citigroup daalden met ruim 3 procent naar 4,18 dollar.

Energiebedrijven profiteerden van een gestegen olieprijs. Deze sprong met 3 procent omhoog naar 82,41 dollar per vat. Exxon Mobil zag zijn koers met 1,1 procent stijgen. Chevron boekte een winst van ruim 1 procent.

Boeing

Vliegtuigfabrikant Boeing en het industrieel conglomeraat Caterpillar voerden de Dow-Jones aan. De koersen van deze bedrijven maakten een sprong van ruim 2 procent respectievelijk 1,7 procent.

De euro kostte op de New Yorkse valutamarkt 1,3487 dollar. In Europa ging de munteenheid op 1,3465 dollar de beurshandel uit.