AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn maandag na een wisselvallige dag met lichte winst gesloten. Hogere koersen op Wall Street trokken de meeste Europese graadmeters in het laatste handelsuur uit hun middagdip.

In Amsterdam sloot de AEX-index nagenoeg onveranderd op 343,96 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven klom 0,3 procent (1,54 punten) tot 563,48 punten.

De beurzen in Londen en Parijs boekten winsten van 0,1 en 0,3 procent. De DAX-index in Frankfurt ging 0,6 procent omhoog.

Herstel

Beurshandelaren reageerden lauw op de lichte tekenen van economisch herstel die gedurende de dag naar buiten kwamen. In de Verenigde Staten bleken consumenten in februari voor de vijfde achtereenvolgende maand meer geld te hebben uitgegeven dan in de voorgaande maand.

In Europa ging het vertrouwen van consumenten en producenten in de economie in de afgelopen periode omhoog.

Heineken

In Amsterdam bungelde bierbrouwer Heineken onderaan de AEX, met een min van 1 procent. Halverwege de middag kreeg het bedrijf groen licht van de Mexicaanse mededingingsautoriteiten voor de overname van de bieractiviteiten van Femsa.

Femsa Cerveza maakt bekende biertjes als Sol, Tecate en Dos Equis en is na Grupo Modelo (de maker van Corona-bier) de grootste bierbrouwer van Mexico.

Philips

Philips behoorde ook tot de dalers. Het aandeel noteerde ex-dividend en werd 0,7 procent minder waard.

Het aandeel Boskalis Westminster was maandag een van de grootste stijgers in de AEX, met een koerswinst van 1,4 procent. De baggeraar doet het bod op havensleper en bergingsbedrijf Smit Internationale gestand. Een grote meerderheid van de aandeelhouders van Smit heeft met de verkoop aan Boskalis ingestemd.

Corio

De grootste winnaars van de hoofdindex waren vastgoedfonds Corio en bouwbedrijf BAM. Beide zagen hun beurskoers ruim 2 procent stijgen.

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) ging met ruim 3 procent omhoog tot 82,50 dollar. Oliemaatschappijen Shell en BP profiteerden niet. Shell verloor in Amsterdam 0,4 procent. BP werd in Londen 0,5 procent minder waard.

Euro

De koers van de euro veerde enigszins op. Een euro kostte maandag aan het einde van de beurshandel 1,3465 dollar.

Eind vorige week daalde de waarde van de Europese munt nog voor het eerst in bijna een jaar tot minder dan 1,34 dollar.