HOOFDDORP - Post- en pakketbezorger TNT kan, evenals zijn branchegenoten, aanspraak maken op een ontheffing van de btw-afdracht in Duitsland. De Duitse Eerste Kamer, de Bundesrat, heeft met een wetswijziging daartoe ingestemd.

Tot nu toe gold de ontheffing alleen voor Deutsche Post. Volgens Duitse media kon het voordeel voor Deutsche Post ten opzichte van de concurrentie oplopen tot 500 miljoen euro.

Het concern moest in ruil voor de vrijstelling wel garanderen dat het op elk adres in Duitsland stukken kon bezorgen, ongeacht of het ging om huizen op eilanden of adressen in de bergen.

Concurrentiepositie

Een zegsvrouw van TNT liet vrijdag weten dat het bedrijf de beslissing verwelkomt. ''De afschaffing verbetert onze concurrentiepositie.'' Ze wilde niets zeggen over de hoogte van de btw die TNT in Duitsland afdraagt.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker gaf bij de presentatie van de jaarcijfers 2009, eind februari, aan alle onderdelen van de postdivisie onder de loep te nemen in de komende maanden, dus ook die in Duitsland.

Ook zei hij toen dat het voor TNT mogelijk moet zijn de helft van de Duitse postmarkt, die een waarde heeft van 20 miljard euro, in handen te krijgen. Of dat lukt hing volgens hem af van veranderingen van de regels voor het minimumloon en de btw in het land.

Van der Hoeven

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken stelde in een reactie dat er sprake is van ''een belangrijke stap voor een eerlijker speelveld op de grootste postmarkt van Europa''.