TOKIO - De Japanse automaker Nissan wil zich aansluiten bij het partnerschap tussen het Franse Renault en het Duitse Daimler waarbij de autobedrijven aandelen in elkaars bedrijven nemen. Dat melden Japanse media vrijdag.

De drie hopen begin april een samenwerkingsverband bekend te maken. Donderdag werd bekend dat Renault, dat 44,3 procent van de aandelen in Nissan bezit, en Daimler een samenwerking voorbereiden waarbij de bedrijven een belang van 3 procent in elkaars bedrijven nemen. Nu is er sprake van dat de drie ongeveer 5 procent van de aandelen van elkaar in handen krijgen.

Binnen de alliantie zouden zij gaan samenwerken op het gebied van milieutechnologie en kijken ze naar andere manieren om kosten te besparen.

Elektrisch

Renault en Nissan zijn bezig met de ontwikkeling van elektrische auto's, Daimler heeft veel kennis in huis over dieselmotoren voor luxe auto's en vrachtwagens.

Het Duitse Volkswagen (VW) en Suzuki kwamen vorig jaar al tot een aandelenalliantie. De Raad van Toezicht van VW heeft inmiddels de eerder deze week aangekondigde aandelenuitgifte ter waarde van zo'n 4,2 miljard euro goedgekeurd. Het geld wordt onder meer gebruikt om de dure overname van Porsche te financieren.