AMSTERDAM - De Europese beurzen kwamen vrijdag maar moeilijk in beweging. De belangrijkste indices bleven de hele dag op een licht verlies staan.

''Er is weinig handel en weinig nieuws. We schurken tegen de 345 punten aan, de hoogste stand van dit jaar die donderdag werd bereikt, maar we willen er niet doorheen'', zei private banker André Sirks van Theodoor Gilissen vrijdagmiddag.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 1,8 punten (0,5 procent) lager op 343,81 punten. De MidKap-index van het middensegment daalde 0,57 punt (0,1 procent) tot 561,94 punten. De belangrijkste beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,4 procent.

Unilever

Op het Damrak was Unilever de grootste daler met een min van 1,8 procent. De Britse bank HSBC verlaagde het advies van het voedingsmiddelenconcern naar 'neutral'. Verder liet Philips een noemenswaardige daling zien, van 1,7 procent. Siemens, een branchegenoot van Philips, verklaarde nog steeds met de gevolgen van de crisis te kampen.

De euro kreeg een positieve impuls dankzij het EU-akkoord over steun aan Griekenland. Donderdag onthulden regeringsleiders van de eurozone een plan voor hulp aan Griekenland. Eerst moeten de Grieken bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aankloppen en daarna kunnen zij leningen krijgen van eurolanden.

De euro noteerde 1,3400 dollar. De Europese munt noteerde bij het sluiten van de beurs donderdag 1,3340 dollar.

Wall Street

Op Wall Street was de stemming iets positiever, hoewel de indices in de loop van de handel wel wegzakten. ''Wall Street moest donderdag na het slot van de Europese beurzen een deel van de winst inleveren, de Europese beurzen hadden deze daling van 100 punten vandaag nog te goed'', legt Sirks uit.

Twee Amerikaanse macrocijfers hadden een tegengestelde invloed op de handel. De universiteit van Michigan maakte bekend dat de vertrouwensindex in de Verenigde Staten van maart dit jaar op 73,6 punten uitkwam. Dat was evenveel als in februari, maar beter dan analisten hadden verwacht. Volgens de onderzoekers blijven Amerikaanse consumenten bezorgd over de hoge werkloosheid.

Het Amerikaanse ministerie van Handel kwam met definitieve groeicijfers van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal. Deze waren lager dan eerder gemeld.