NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben donderdag in het laatste handelsuur stevige koerswinsten van eerder op de dag ingeleverd.

De Dow-Jonesindex eindigde nog nipt hoger, maar de S&P 500 en de Nasdaq-index belandden uiteindelijk in de verliezen.

De omslag was te wijten aan een verkoopgolf van aandelen in de energie- en grondstoffensector. Het chemieconcern DuPont stond onderaan in de Dow met een verlies van 2,4 procent, gevolgd door Alcoa (1,5 procent).

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven sloot met een winst van 0,1 procent op 10.841,21 punten. De breder samengestelde S&P 500 boekte een verlies van 0,2 procent tot 1165,73 punten.

De Nasdaq-index, een belangrijke graadmeter voor de technologiesector, zakte 0,1 procent tot 2397,41 punten.

Winsten

Lange tijd zag het ernaar uit dat Wall Street ruime winsten zou boeken. De belangrijkste graadmeters stonden halverwege de handel ruim 1 procent hoger. Vooral banken en technologiefondsen waren in trek.

Beleggers sprongen gretig in op positieve winstverwachtingen van het technologiebedrijf Qualcomm en de elektronicaketen Best Buy. Qualcomm steeg ondanks de negatieve teneur in het laatste handelsuur bijna 5 procent in koers, voor Best Buy was nog een winst van 3,6 procent weggelegd.

Citigroup

Banken kregen een duw in de rug door berichtgeving dat het Amerikaanse ministerie van Financiën volgende maand mogelijk een plan presenteert om zich terug te trekken uit Citigroup, een grote bank die met veel overheidssteun overeind is gehouden. Beleggers maakten daaruit op dat het steeds beter gaat met de banken.

De euro zakte op de New Yorkse valutamarkt onder de 1,33 dollar en noteerde bij het slot van de handel een koers van 1,3285 dollar. De Europese munteenheid was woensdag geëindigd op 1,3320 dollar.