NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag met winst geëindigd. De koersen werden gestuwd door de overwinning die president Barack Obama boekte met de hervorming van het zorgstelsel.

Het Huis van Afgevaardigden stemde in met een wet die vrijwel alle Amerikanen aan een ziektekostenverzekering moet helpen.

De Dow-Jonesindex van dertig grote bedrijven in de Verenigde Staten eindigde met een winst van 0,4 procent op 10.785,89 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,5 procent omhoog naar 1165,81 punten.

De Nasdaq-index, een belangrijke graadmeter voor de technologiesector, steeg 0,9 procent naar 2395,40 punten.

Onzekerheid

Volgens analisten zijn beleggers nu vooral blij dat de onzekerheid over de zorgplannen van Obama is weggenomen. De negatieve effecten voor bedrijven die actief zijn in de gezondheidssector waren al verwerkt in de koersen. Gevreesd werd vooral voor lagere winsten.

Ziekenhuizen en farmaciebedrijven kunnen profiteren van de wetgeving doordat meer mensen aanspraak kunnen maken op zorg, zo speculeerden sommige beleggers maandag.

Farmaciegigant Pfizer steeg 1,4 procent in koers, voor concurrent Merck kwam er een winst van 0,6 procent op de borden.

Oracle

Op de Nasdaq-beurs was Oracle een belangrijke winnaar. Het concern, een gigant in zakelijke software, presenteert later deze week bedrijfsresultaten.

Analisten zijn redelijk optimistisch over de cijferpresentatie. Beleggers duwden het fonds alvast 1,5 procent omhoog.

De euro kostte in New York 1,3550 dollar. Eerder op de dag was de Europese munteenheid door aanhoudende zorgen over de schuldenlast van Griekenland onder de 1,35 dollar beland, op het laagste niveau in drie weken.