NEW YORK - De Amerikaanse kledingproducent Phillips-Van Heusen neemt modeketen Tommy Hilfiger over voor een bedrag van circa 3 miljard dollar (2,2 miljard euro). Dat heeft Phillips-Van Heusen maandag bekendgemaakt.

De Britse investeringsmaatschappij Apax Partners, eigenaar van Tommy Hilfiger, ontvangt 1,92 miljard dollar in contanten en 276 miljoen dollar in aandelen. Tommy Hilfiger blijft zijn huidige rol vervullen als hoofdontwerper en Fred Gehring blijft bestuursvoorzitter van de onderneming.

Phillips-Van Heusen wil met de overname zijn internationale activiteiten versterken. ''Met de combinatie ontstaat een van de grootste en meest winstgevende kledingbedrijven ter wereld. De gezamenlijke omzet bedraagt 4,6 miljard dollar'', aldus het concern.

Uitgebreid

Het Amerikaanse Tommy Hilfiger, opgericht in 1985, heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam. De afgelopen jaren heeft Hilfiger flink uitgebreid in Europa, waar het bedrijf een aanzienlijk deel van zijn omzet genereert.

Phillips-Van Heusen is eigenaar van merken zoals Calvin Klein en Izod en maakt kleding onder licentie voor onder meer Donald Trump.

Te koop

Apax Partners nam Tommy Hilfiger vier jaar geleden over voor een bedrag van ongeveer 1,6 miljard dollar. De kledinggigant had zichzelf te koop aan geboden wegens slechte verkoopcijfers in de Verenigde Staten.

Hilfiger beleefde in de jaren negentig gouden tijden in de VS. Maar door concurrentie van andere merken en een veranderende smaak van consumenten ging de populariteit van het merk achteruit.

Apax had na de overname plannen om Tommy Hilfiger een beursnotering in Amsterdam te geven, maar zag hier uiteindelijk vanaf wegens het grillige beursklimaat. Tommy Hilfiger was tot 2006 genoteerd aan de beurs in New York, tot aan de overname door de Britten.