AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met verliezen gesloten. Vooral grondstofgerelateerde fondsen stonden onder druk, omdat beleggers zich zorgen maakten over de mogelijkheid dat China maatregelen gaat nemen om de economische groei te temperen.

De AEX-index sloot op een stand van 335,11 punten. Dat is een verlies van 4,46 punten, ofwel 1,3 procent. De MidKap-index verloor 4,38 punten een sloot op 540,25 punten; een daling van 0,8 procent. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen boekten verliezen tot 0,9 procent.

Ook op de Amerikaanse beurzen liepen de verliezen bij het begin van de handel op. Zowel in de VS als in Europa speelden zorgen over het herstel van de wereldeconomie de handel parten. Analisten verwachten dat de Chinese centrale bank op korte termijn maatregelen neemt om de kredietverlening door banken af te remmen.

Grondstoffen

Vooral grondstofgerelateerde fondsen stonden onder druk door deze berichten. Een lagere groei van de Chinese economie leidt naar verwachting tot een aanzienlijke daling van de vraag naar grondstoffen.

Staalconcern ArcelorMittal drukte zwaar op de AEX-index, waar het hoorde bij de grootste verliezers met een daling van 2,3 procent. Chipmachinefabrikant ASML en ING sloten nog lager met verlizen van respectieflijk 2,7 en 2,7 procent.

Olie

In Londen leverden mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata 1,4 tot 3 procent in. De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) daalde met 1,8 procent tot 79,77 dollar. Olieconcern Shell leverde hierop 0,8 procent van zijn waarde in. Concurrent BP werd 0,1 procent minder waard.

Het zwaarste verlies aan het Damrak werd geïncasseerd door biotechnologiebedrijf Pharming. Het aandeel kelderde met 12,4 procent nadat het bedrijf had aangekondigd het toegestane aandelenkapitaal te willen verdubbelen tot 400 miljoen aandelen.

Aegon

Behalve ING sloten ook anderen financiële fondsen in de min. In de AEX sloot Aegon 2,6 procent lager. MidKap-fonds SNS Reaal leverde 1,7 procent in.

De euro werd maandag na het sluiten van de beurzen voor 1,3665 dollar verhandeld. Bij het slot van de beurshandel op vrijdag was de Europese munt 1,3765 dollar waard.