AMSTERDAM - Tankopslagbedrijf Vopak bouwt de komende jaren zijn capaciteit flink uit om aan de stijgende vraag naar op- en overslag van olie en chemicaliën te voldoen. Het bedrijf wil daarmee zijn winstdoelstellingen realiseren.

Dat maakte Vopak vrijdag bekend bij de publicatie van de cijfers over 2009. Vopak heeft vorig jaar zijn wereldwijde opslagcapaciteit met 1,2 miljoen kubieke meter uitgebouwd tot 28,3 miljoen kubieke meter.

Het bedrijf heeft projecten in uitvoering om tot en met 2012 nog eens 3 miljoen kubieke meter aan extra opslagcapaciteit bij te bouwen. Vrijdag maakte 's werelds grootste tankopslagbedrijf nog bekend dat de capaciteit van de nieuwe opslagterminal voor benzine en diesel in Amsterdam wordt verdubbeld.

Opslagcapaciteit

De extra opslagcapaciteit moet vooral komen van nieuwe faciliteiten en de uitbreiding van bestaande locaties. Vopak kijkt wel naar overnamemogelijkheden, maar zet vooral in op groei op eigen kracht.

''De toekomst biedt nog voldoende mogelijkheden om ons netwerk uit te breiden als gevolg van de marktvraag. Er moet gewoon meer op- en overslagcapaciteit komen om al die productstromen op de wereld te faciliteren'', aldus financieel directeur Jack de Kreij van Vopak.

China

Het bedrijf is momenteel onder meer bezig met de bouw van opslaglocaties in China en Indonesië en een uitbreiding van de terminal op de Maasvlakte bij Rotterdam. Vopak is actief met 79 terminals in 31 landen.

De extra capaciteit moet bijdragen aan de forse winststijging die Vopak voorziet voor de komende jaren. Het bedrijf mikt voor 2012 op een bedrijfsresultaat van 625 tot 700 miljoen euro.

In 2009 kwam het resultaat uit op 513,4 miljoen euro, een stijging van 20 procent vergeleken met een jaar eerder. De omzet steeg met 8 procent tot 1 miljard euro.