AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen schrokken vrijdagmiddag van een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De graadmeters, eerder nog opgestuwd dankzij een meevallend cijfer over de Amerikaanse detailhandel, leverden de winsten grotendeels in.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,6 punt ofwel 0,2 procent hoger op 339,57 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,7 procent tot 544,63 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent, terwijl de CAC in Parijs een fractie daalde.

Index

De Universiteit van Michigan maakte rond vier uur bekend dat de index van het consumentenvertrouwen in maart daalde tot 72,5 punten. Analisten rekenden erop dat de index op 73,6 punten zou uitkomen, gelijk aan de stand in februari. Volgens de universiteit maakten de consumenten zich nog meer zorgen over de arbeidsmarkt dan in de afgelopen maanden en hebben ze steeds minder vertrouwen in het economische beleid van Washington.

Anderhalf uur eerder suggereerde een rapport over de detailhandelsverkopen juist dat de Amerikaanse consumenten wat positiever waren geworden. De detailhandelsomzet steeg in februari met 0,3 procent ten opzichte van januari, waar analisten rekenden op een door het barre winterweer veroorzaakte daling van 0,2 procent.

Moed

In de ochtend putten beleggers op de Europese markten moed uit een rapport over de industrie van de eurozone. De sector produceerde in januari 1,7 procent meer dan in december, waar analisten uitgingen van een plus van 0,7 procent. ''De scherpe stijging in januari bevestigt dat het herstel van de productiesector nog altijd springlevend is'', aldus analist Martin van Vliet van ING.

Behalve de macro-economische cijfers kregen beleggers op het Damrak ook een flinke reeks resultaten te verwerken, waarbij vooral de cijfers van bouwer Ballast Nedam en tankopslagbedrijf Vopak in goede aarde vielen.

Ballast Nedam

Ballast Nedam zag de omzet en winst vorig jaar dalen, maar kwam niet in de rode cijfers terecht. Ondanks een sombere vooruitblik voor dit jaar steeg het aandeel 5,6 procent.

Vopak steeg 3,3 procent en had daarmee een groot aandeel in de winst van de MidKap. Het bedrijf werd beloond voor een zonnige prognose voor het bedrijfsresultaat in 2012, dat dan zal uitkomen tussen 625 en 700 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg het bedrijfsresultaat 513 miljoen euro.

De euro was vrijdag 1,3765 dollar waard. Bij het slot van de Europese handel op donderdag was dat nog 1,3670 dollar.